Dnyann yarsna Tsunami tehdidi
2010-02-27 02:01

  Amerikan Jeolojik Aratrma Kurumu, ili`nin Concepcion kenti yaknlarnda bu sabah meydana gelen depremin bykln 8.8`e ykseltti.Merkez, ilk aklamasnda depremin byklnn 8.3 olarak hissedildiini bildirmi, daha sonra bykln 8.5 olduunu bildirmiti.

TS 08.43`te meydana gelen depremin merkez ssnn Concepcion`un 90 kilometre kuzeydousu olduu ve depremin yerin 55 kilometre altnda meydana geldii kaydedildi.Deprem, merkez ssnn kuzeyinde bulunan bakent Santiago`da da iddetli olarak hissedildi.
SANTAGO 1.5 DAKKA SALLANDI

ili`de bugn meydana gelen 8.8 byklndeki deprem srasnda bakent Santiago`daki binalarn 1.5 dakika salland bildirildi.

L SAYISI 85`E YKSELD

ili`de meydana gelen 8.8 byklndeki depremde en az 85 kiinin ld bildirildi.

ili Devlet Bakan Michelle Bachelet, sadece Maule blgesinde 85`den fazla kiinin yaamn yitirdiini belirtti. Bachelet, bu saynn artabileceini syledi.

Yerel bir televizyon kanal da depremin en ok hissedildii Concepcion kentinde, 15 katl bir binann ktn, yollarda atlaklar olutuunu duyurdu.

Blgeden gelen haberlerde, binalarn yand ve kprlerin ykld da bildiriliyor.

Bu arada, ABD ve AB lkeye yardma hazr olduunu aklad.

ABD Dileri Bakanl szclerinden Megan Mattson, ili`deki yetkililerle temasa geerek yardm nerdiklerini belirtti. Mattson, lkede ikamet eden veya lkeyi ziyaret eden ABD vatandalarnn salk durumu hakknda ise u anda bir bilgisi olmadn syledi.

AB Dileri ve Gvenlik Politikas Yksek Temsilcisi Catherine Ashton da ili Devlet Bakan Michelle Bachelet ile `yakn temasta` kalacan belirttii aklamasnda, `AB, ili halkna yardm salamaya hazrdr` ifadesini kulland.

te yandan Fransa Cumhurbakan Nicolas Sarkozy, deprem nedeniyle byk znt duyduunu belirten bir aklama yapt.

Sarkozy`nin yazl aklamasnda, `Bu trajik koullarda ili halk ve yetkilileriyle dayanma iinde bulunduunu` ifade ettii belirtildi.

DEV BR DALGA ROBNSON CRUSOE ADASINA ULATI

ili Devlet Bakan Michele Bachelet, depremin ardndan oluan dev bir dalgann ili kylarnn 660 kilometre andaki Robinson Crusoe adasna ulatn aklad.

TSUNAM HAWA ADALARINI TEHDT EDYOR
Pasifik Tsunami Uyar Merkezi, ili`de meydana gelen 8.8 byklndeki depremin ardndan tm Hawaii Adalarn tehdit eden bir tsunaminin olutuunu bildirdi.

Merkezden yaplan aklamada, btn sahil eridinin tehlikede olduu belirtilerek, can ve mal kaybnn nlenmesi iin acilen harekete geilmesi gerektii kaydedildi.

lk tsunami dalgasnn Hawaii`yi yerel saatle 11.19`da vurabilecei tahmininde de bulunuldu. Daha nceki bir aklamada da Pasifik kylar iin Hawaii`yi de kapsayan bir tsunami uyars yaplmt.Bu arada, dev dalgalarn tehdidi yznden Paskalya Adas`nda tahliye ilemlerinin balad bildirildi.

ili Devlet Bakan Michelle Bachelet, iddetli depremin ardndan oluan ciddi tsunami riski yznden adann ksmen tahliyesine balandn aklad.

Bachelet, tahliye ilemlerinin ili donanmas tarafndan yrtldn kaydetti.

te yandan, Rusya da tsunami tehdidi yznden alarma geilip geilmeyecei konusunu ele alyor.
Yerel tsunami izleme merkezi, Rusya`nn uzakdousundaki blgede henz resmen alarm verilmediini, bununla birlikte durumun yakndan izlendiini duyurdu.

TSUNAM ALARMININ KAPSAMI GENLETLD

Bu arada depremden sonra verilen tsunami alarm Gney Amerika, Hawaii, Avustralya, Yeni Zelanda, Japonya, Filipinler, Rusya ve baz Pasifik adalarn kapsayacak biimde geniletildi.

11 ARTI OK KAYDEDLD

Amerikan Jeolojik Aratrma Kurumu, 90 saniye sren depremin ardndan geen 2.5 saatlik sre iinde, 5`i 6`nn zerinde olmak zere 11 art ok kaydedildiini duyurdu.

SANTAGO HAVAALANI KAPATILDI

Bu arada, Brezilya ve Peru`daki havayollar yetkilileri, lkenin bakenti Santiago`daki uluslararas havaalannn kapatldn ve yeni bir duyuruya kadar tm uularn iptal edildiini syledi.

ELEKTRK VE TELEFON HATLARI KESLD

Yetkililer, ili`nin orta kesimlerine ok byk zarar verme kapasitesine sahip depremden sonra binalarn ykldn, elektrik ve telefon hatlarnn kesildiini syleyerek, depremin verdii hasarn boyutunu tahmin etmenin zor olduunu ifade etti.

DEPREM ARJANTN`DE DE HSSEDLD

Depremin Arjantin`den de hissedildii bildirildi.te yandan ABD bat kylar tsunami uyar merkezi, ABD ve Kanada`nn bat kylar boyunca tsunami olmasnn beklenmediini, ancak yine de durumun yakndan takip edildiini aklad.

50 YIL NCE 9.5`LE YIKILMITI

ili`de 22 Mays 1960`da ayn blgede meydana gelen 9.5 byklndeki depremde 1655 kii lm, 2 milyon kii evsiz kalmt. Depremden sonra kan tsunamide Hawaii, Japonya ve Filipinler`de lenler olmu, ABD`nin bat kylar zarar grmt.


Osmaniye Haber




Bu haber 1577 kez okundu.

YORUMLAR
Bu haber iin henuz herhangi bir yorum yapılmadı.
Yorum eklemek iin tıklayın.
  Diger DNYA Haberleri

Kba`da bir Trk bayra
Havana`da 2 milyon kiinin katld 1 Mays kutlamalarnda Trk bayra tand.
in,`de deprem
in`de meydana gelen 6.9 byklnde depremde 300 kii ld, 8 bin kii yaral.
ran`dan Krfez`e radar
ran, Basra Krfezi`ne yeni radar yerletirerek savunmaya nem vermek istiyor.
Cumhurbakan Gl`e dl
ngiliz Dnce kuruluu "2010 Chatham House dlne" layk grd.
  OSMANİYE FİRMA REHBERİ
 » Emlak » Ayakkab  » ieki » zel Hastaneler  » Bankalar » Bilgisayar » Cep Telefoncular » Dershaneler » Eczane » Elektriki  » Fotograf Stdyosu » Gazeteler  » Giyim Mazalar  » Hipermarket » Hrdavat  » Kafeler  » Kitap-Krtasiye  » Kuafrler » Kuyumcular  » Mobilya-Dekorasyon  » Okullar  » Oteller-Pansiyonlar  » Oto Galericiler  » Oto Yedek Para  » Otobs letmeleri  » Poliklinikler  » Radyolar  » Reklam-Tabela  » Restorantlar  » Saat Sat-Tamir  » Src Kurslar
Kolayarabul
  VIDEO HABER
    Vali Cerrah' Hi Byle Grmediniz
Greve balad gnden bu yana zellikle Osmaniye yerfstnn tantm iin byk aba
    Kurtlar Vadisi Pusu 89. Blm
Kurtlar Vadisi Pusu 89. Blmyle yine nefesleri kesecek. skender Byk, Memati'yi vuracak. skender tam kurunla Memati'yi yaralayacak
    Kapy at ve...
Kurtlar Vadisi Pusu, bu hafta sezonun en heyecanl blmlerinden biriyle ekranlara geliyor.
Yalcin Ticaret
  bir Tulip Systems sitesidir © Tm haklari saklidir. Izinsiz ve kaynak gsterilemeden yayinlanamaz.