Tsiad: Mahkeme Karar ile ya da Siyasilerin Karar ile Olur, Baraj Drlmeli
Tartmalarn odanda olan seim baraj ile ilgili bir yorum da Trk Sanayicileri ve adamlar Dernei (TSAD) Ynetim Kurulu Bakan Haluk Diner
2014-12-04 06:23

  Haluk Diner, Brksel temaslarnn detaylarn aklad basn toplantsnda gazetecilerin gndem ile ilgili sorularn da cevaplad. Bu aralar oka tartlan seim barajna dair sorulara Diner, u karl verdi:

TSADn bu konuda gr bellidir, yzde 10 baraj yksektir. Anayasamz temsilde adalet, ynetimde istikrar ilkesini belirtmi, ancak bir yzde koymamtr. Yzde 10, daha sonra yasalarla belirlenen, konulan bir barajdr. 2002den evvel, AK Parti hkmetlerinden evvel konulan yksek bir seviyedir. Bizce yksektir, dnyada grlmemi seviyede; Trkiyenin dousunda ve batsnda bulunan demokratik lkelerde grlmemi seviyede bir barajdr. Biz, bunun drlmesi iin iktidar ve muhalefet partisi ile senelerdir ok defa grtk, olmad. Tabii aklama Anayasa Mahkemesi Bakanndan geldi. Biz Anayasa Mahkemesi konusunda polemie girmek istemeyiz, bizim pozisyonumuz net. Burada yaplan yorumlarn da Anayasa Mahkemesine zarar vermesini de hi arzu etmeyiz.

Diner, ayrca seim barajnn nemle ele alnmas gerektiini vurgulad ve Yaplmas gereken siyasi partilerin temsilde adalet adna bu barajn sorunlu olduunu kabul edip bugne kadar drmeleriydi. ktidar ve muhalefet partilerinden beklediimiz bir eydi. Bu konu daha evvel Anayasa Mahkemesinde de grld, Avrupa nsan Haklar Mahkemesinde de grld. Bunlarla ilgili yorum yapmak istemiyoruz. Biz, bu barajn drlmesi gerektiini teden beri sylediimiz iin ne ekilde drlecei nemli deil. Mahkeme karar ile mi drlr, siyasilerin karar ile mi drlr, bizim iin nemli olan bu barajn drlmesidir. ifadelerini kulland.

YOLSUZLUKLAR KENDLNDEN ORTADAN KALKMAYACAKTIR

Trkiyenin yolsuzluk endeksinde gerilemesi ile ilgili yorumlar da sorulan Diner, Yolsuzlukla mcadele G20, B20 ve 62. Hkmetin gndeminde. Uluslararas effaflk rgtnn Trkiyeyi 11 basamak aa dren almas, bulgular bizim geen hafta akladmz yolsuzluk raporunu teyit ediyor. Sayn Babacan`n da Bu konunun zerine gidilecek, strateji oluturulacak beyanat var. Yani hibir ey yaplmad takdirde bu yolsuzluklar kendiliinden ortadan kalkmayacaktr. dedi.

"Bedelli askerlik ile ilgili sosyal adalete uygun olmad, vicdanlar yaralad tenkitleri var. Bu konuda sizin beyanatnz olacak m?" sorusuna TSAD Ynetim Kurulu Bakan, Biz bunu okuyoruz ancak TSAD olarak bedelli askerlik konusunda pozisyonumuz yok, bu konuda bir yorum yapamayacam. diye cevaplad.

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin Gney Akmnn iptal edilecei, yerine Trk Akmnn devreye alnaca aklamasnn Avrupada nasl algland sorulunca Haluk Diner, Biz, Putinin dillendirdii yeni hattn doru adm olduu kansndayz. Bu bizim kararmz deil, Rusyann karar. ABden bir araya geldiimiz isimlere unu ifade ettik, Rusyadan gaz Trkiye iin gelmiyor, AB lkelerine Gney Avrupaya gitmek zere Trkiyeye geliyor. Ha Bulgaristan-Avusturya,-Macaristandan gitmi ha Trkiye- Yunanistan-talyadan gitmi pek bir ey deimiyor. Biz, bunu sadece Trkiyenin menfaatleri adna daha doru, uygun bir adm olarak gryoruz. dedi.

AB ve ABDnin taraf olduu serbest ticaret anlamasnda (STA) Avrupaya nerileri sorulan Diner, urnlar kaydetti:

STAnn bu haliyle ekonomiye ynelik tehdidin biz de farkndayz; boyutlar tam tahmin edememekle birlikte. Gmrk Birlii kapsamnda tm rnlerin, ABD kaynakl rnlerin Avrupa zerinden Trkiyeye girmesi mutlaka Trkiyenin d ticaret dengesini olumsuz etkileyecek. Burada mutabkz. Biz, anlamada gzlemci olacaz ama yetmez. Ayrca anlamann imzalanmasnda opsiyonumuz olmal. ABye bu kadar entegre olan bir ekonomi var. Bu da anlamann bir paras olmak opsiyonu olacak elimizde. Gzlemci mzakereleri masada oturup mdahale etmeden riskleri frsatlar anlamak demek. Eer iimize gelirse bu opsiyonu kullanp anlamann paras olacaz. Bizim nerdiimiz metot bu.

habeler.com

Bu haber 1560 kez okundu.

YORUMLAR
Bu haber iin henuz herhangi bir yorum yapılmadı.
Yorum eklemek iin tıklayın.
  Diger SON DAKIKA Haberleri

Ekrem Dumanl ve Hidayet Karaca hakknda karar akland
14 Aralk`ta stanbul merkezli `paralel yap` operasyonu kapsamnda gzaltna alnan ve tutuklanmalar talebiyle mahkemeye sevk edilen Zaman Gazetesi Genel Yayn Ynetmeni Ekrem Dumanl ve Samanyolu Yayn Grubu Bakan Hidayet Karaca`nn da aralarnda bulunduu 12 kii hakknda karar akland.
Hidayet Karaca ve 3 eski polis Silivri Cezaevi`ne gnderiliyor
Soruturmay yrten savclk tarafndan tutuklanmalar talebiyle mahkemeye sevk edilen Dumanl ve Karaca ile emniyet mdrleri Tufan Ergder ve Ertan Erkt`nn da bulunduu 12 kiinin sorgusu stanbul 1. Sulh Ceza Hakimliince yaplmt. Yaklak 11 saat sren ifade ilemlerinin ardndan gece saatlerinde kararn saat 14:00`de aklanaca duyurulmutu.
Ahmet zal `Ana Parti` yi kurdu!
Baclar`da bir otelde basn toplants dzenleyen Ahmet zal, konumasnn banda siyasete girme nedenleriyle ilgili olarak, "Manevi ve fikri liderlerimizin izinde, Trkiye`yi siyasete gtrmek iin biz siyasete girdik. Bizim fikriyatmzn da, Atatrk`n gsterdii muassr medeniyet seviyesine ulamak, rahmetlinin gsterdii yolda da Trkiye`de hr dncenin, demokrasinin, hr teebbsn, din ve vicdan hrriyetinin daha yaygn olduu bir Trkiye iin biz siyasete girdik" eklinde konutu.
Davutolu temel atma trenine katld
Babakan Ahmet Davutolu, stanbul`da Sabanc kompozit malzeme mkemmeliyet merkezi temel atma treninde konutu.
  OSMANİYE FİRMA REHBERİ
 » Emlak » Ayakkab  » ieki » zel Hastaneler  » Bankalar » Bilgisayar » Cep Telefoncular » Dershaneler » Eczane » Elektriki  » Fotograf Stdyosu » Gazeteler  » Giyim Mazalar  » Hipermarket » Hrdavat  » Kafeler  » Kitap-Krtasiye  » Kuafrler » Kuyumcular  » Mobilya-Dekorasyon  » Okullar  » Oteller-Pansiyonlar  » Oto Galericiler  » Oto Yedek Para  » Otobs letmeleri  » Poliklinikler  » Radyolar  » Reklam-Tabela  » Restorantlar  » Saat Sat-Tamir  » Src Kurslar
Kolayarabul
  VIDEO HABER
    Vali Cerrah' Hi Byle Grmediniz
Greve balad gnden bu yana zellikle Osmaniye yerfstnn tantm iin byk aba
    Kurtlar Vadisi Pusu 89. Blm
Kurtlar Vadisi Pusu 89. Blmyle yine nefesleri kesecek. skender Byk, Memati'yi vuracak. skender tam kurunla Memati'yi yaralayacak
    Kapy at ve...
Kurtlar Vadisi Pusu, bu hafta sezonun en heyecanl blmlerinden biriyle ekranlara geliyor.
Yalcin Ticaret
  bir Tulip Systems sitesidir © Tm haklari saklidir. Izinsiz ve kaynak gsterilemeden yayinlanamaz.